KAJ LAHKO STORI POSAMEZNIK

Čeravno se ljudem pogosto zdi, da smo sami nemočni in ne najdemo energije, da bi vlagali v krepitev svojega zdravja, ker pač učinki niso dovolj jasni in zanesljivi, je ravno obremenjenost s svincem eno izmed področij, kjer je lastna iniciativa bistvena in prinaša rezultate. Uspešnost programa zmanjševanja obremenjenosti ljudi s svincem je odvisna tako od ukrepov na ravni skupnosti, kot od ukrepov na ravni posameznika. Ena skupina ukrepov brez drugih ne da zadovoljivih rezultatov. Če so ukrepi skupnosti usmerjeni predvsem v zmanjšanje izpostavljenosti svincu na nivoju kraja in prebivalstva, je naloga posameznika, da poskrbi za manjšo izpostavljenost in vnos svinca na nivoju svojega bivališča, pri sebi in predvsem pri svojih otrocih. Otroci so skupina prebivalstva pri kateri je vnos svinca v telo večji, posledice za zdravje pa resnejše, kot pri odraslih. Otroci za svoje zdravje ne morejo odgovarjati sami, ampak to odgovornost nosimo odrasli, ki moramo poskrbeti, da omogočimo otrokom čim bolj zdravo odraščanje v vseh pogledih.

 

IMG-4661

                                                                                     

S katerimi ukrepi zmanjšamo izpostavljenost svincu in vnos svinca v telo?Prehrana

Zelo pomemben ukrep je redna prehrana otrok, saj je vezava svinca v telo na prazen želodec nekajkrat večja kot v primeru redne prehrane. Prehrana, ki še dodatno zmanjšuje absorpcijo svinca iz prebavil je bogata s kalcijem, z železom in vitaminom C. Priporoča se uživanje sadja, zelenjave, pustegamesa, ka in mlečnih izdelkov. Hrana, ki je pridelana v onesnaženem okolju je lahko s svincem močno obremenjena. Zato je na območju Zgornje Mežiške doline priporočeno izogibanje doma pridelani širokolistni zelenjavi (solata, špinača), deloma tudi paradižniku, korenavkam in gomoljnicam (npr. rdeči pesi, , korenju in krompirju).
 

Če brez domačega vrtane gre, se priporoča tudi menjava zemlje na vrtu, zelo pomembno pa je tudi temeljito pranje sadja in zelenjave z zadostnimi količinami tekoče vode, saj je lahko v prahu na plodovih bistveno več svinca, kot v plodovih samih. Pomembno pa je tudi umivanje rok pred samo pripravo hrane in hranjenjem.

V tabelah najdete našteta nekatera živila z visoko vsebnostjo priporočenih vitaminov in mineralov. Previdni moramo biti pri poreklu živila.

 

Živila bogata z železom:

Živilo

mg/100g

Svinjska jetrca

29

Telečja jetrca

15

Soja

12

Leča

8

Jajca

6

Suhe marelice

4

Polnozrnata pšenična moka

4

Čičerika

3

Oves

3

Špinača

3

Rozine

2

Živila bogata s kalcijem:

Živilo

mg/100g

Parmezan

1107

Polmastni sir

698

Sardele

379

Mandlji

252

Soja

195

Jajca

120

Polnomastno mleko

120

Polnomastni jogurt

120

Blitva

103

Skuta

95

Špinača

80

Živila bogata z vitaminom C:

Živilo

mg/100g

Črni ribez

177

Rdeča paprika

116

Brstični ohrovt

112

Kuhan brokoli

90

Jagode

57

Cvetača

56

Limona

51

Pomaranča

45

Kivi

44

 

sn3 vrtecsadje kosara sn2

 

 

Čisto igralno okolje

Poskrbite, da bo otrok imel manj igrač na katere se nabira prah (plišaste igrače, igrače iz blaga). Zagotovite redno čiščenje (pranje) igrač. Iz stanovanja odstranite tekstilne obloge in zagotovite redno mokro čiščenje, ter sesanje s sesalniki s kvalitetnimi filtri. Na domačem vrtu poskrbite, da bo v peskovniku namenski, s svincem neobremenjen pesek. Pomembno je, da peskovnik po prenehanju igranja vedno pokrijete, zaradi preprečitve usedanja svinčenega prahu.
 

V primeru, da je pred hišo potreben kup peska za morebitne gradbene posege, ga prekrijte s folijo oz. drugače ustrezno zavarujte, da ne bo služil otroški igri in da veter ne bo razhnašal prahu v okolico. Kolikor se da, je potrebno prekriti makadamska dvorišča oz. vsaj zmanjšati aktivnosti na njih. Pazljivost je pomembna tudi pri zračenju bvalnih prostorov ob makadamskih površinah, zaradi zanašanja finega praha.
 

Otroci naj se igrajo na travi oz. utrjeni površini. Pod igrala se lahko namestijo podloge, ki jih je moč mokro čistiti. Opazujte otroka pri igri in odkrijte dodatne možnosti za zagotovitev večje varnosti pri igri.

 

  

sn5 igriscce
igrisceb
sn4
 

Osebna higiena otroka

Otroci so manj kritični glede osebne higiene, zato moramo toliko večjo pozornost temu namenjati odrasli. Otroku pogosto umivajte roke, posebno po opravilih in igranju v naravi, ob prihodu v bivalno okolje, pred hranjenjem (tudi pred "grickanjem" smokija, čipsa,itd) in pred spanjem. Roke so pri majhnih otrocih pogosto v stiku s tlemi, prav tako pa otrok z njimi rad sega v usta. Roke so tako sredstvo s katerim otrok prenaša s svincem obremenjen prah in tudi druga tveganja za zdravje v telo.

umivanje_rok 2umivanjerok umivalnik 


Urejeno bivalno okolje

Izogibajte se tekstilnim oblogam v stanovanjih. Na bogatih preprogah in zavesah se rad kopiči prah. Zagotovite redno mokro čiščenje površin v stanovanju. Ne pometajte tal z metlo ampak uporabite sesalec s kakovostnim HEPA oz. vodnim filtrom ali še bolje obrišite tla z vlažno krpo. Pometanje in sesanje z nekakovostnim sesalcem zgolj dviguje prah v prostoru in ne zmanjšuje koncentracije in izpostavljenosti svincu v stanovanju. Pri prehajanju iz okolice v stanovanje poskrbite, da si dobro očistite čevlje oz, da se preobujete. Tekstilni predpražniki za čiščenje čevljev niso najboljša rešitev saj se v njih kopiči prah in lahko ob njihovem nerednem čiščenju kmalu privedejo do učinka, ki je želenemu ravno nasproten. Vnos svinca v domače okolje pa predstavljajo tudi zaposleni v sekundarni predelavi svinca. Ti lahko iz službe prinašajo domov svinčen prah na oblačilih, obutvi, laseh, osebnih predmetih, npr. tudi s telefonom in so zato otroci iz teh družin še bolj ogroženi. Zato je zelo pomebno, da se celotna delovna obleka in nogavice dajo dnevno v pranje – v službi. Paziti moramo, da osebnih predmetov ne vnašamo v delovno okolje in da pre odhodom iz delovnega mesta poskrbimo za temeljito tuširanje in umivanje lasišča, ter čistočo rok in nohtov.

Posebna pozornost velja hišnim ljubljencem, ki nosijo prah iz okolja na svojih tačkah in dlaki.

vedro sesalec1 metla

                                                                         

 


Posebna pozornost velja hišnim ljubljencem, ki nosijo prah iz okolja na svojih tačkah in dlaki.

 nijz

© Zavod za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem.
Uporaba in objava podatkov je dovoljena le z navedbo vira.


Ta stran uporablja spletne piškotke.