SPLOŠNO O SVINCUSvinec je kemični element, ki ima v periodnem sistemu simbol Pb in atomsko število 82. Je modrikasto bele barve, na zraku pa hitro potemni v značilno sivo. Ta težka kovina z zelo majhno trdoto in prožnostjo je odporna proti večini kislin, posebno žveplovi in klorovodikovi. Ni obstojen proti dušikovi in ocetni kislini. Svinec se uporablja v gradbeništvu, za akumulatorske baterije,za krogle in šibre, za kabelske obloge, za izdelovanje plošč, ki ščitijo pred radiacijo, ter je del spajk, kositrne posode in taljivih zlitin. Uporablja se tudi za izdelavo vitraža. Svinec ima od vseh stabilnih elementov največje atomsko število.


svinec2


vir: www.emporia.edu
 Svinec je zelo prilagodljiva kovina s slabo električno prevodnostjo. Je izjemno odporen na korozijo, možno pa ga je ojačati z dodatkom male količine antimona ali drugih kovin.

Skozi zgodovino se je svinec uporabljal v najrazličnejše namene. Uporabljal se je kot gradbeni material, za barvila, za cevi vodovodne napeljave, zlitinah v livarstvu, kositrni posodi, zobnih plombah, za spajanje materialov, kot dodatek bencinu. V evropskih gradovih in katedralah so bile znatne količine svinca v okrasnem inventarju, strehah, ceveh in oknih. Svinec je peta najširše uporabljana kovina (v svojem elementarnem stanju), takoj za železom, aluminijem, bakrom in cinkom. Zaloge svinca se vztrajno zmanjšujejo, cena pa raste. Vse več svinca se pridobi z reciklažo, vendar to še vedno ne zadovoljuje potreb.

 

NEKAJ DEJSTEV O SVINCU


 
  • Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pade na otroke, mlajše od 5 let, ki predstavljajo 12% svetovne populacije, kar 43% bolezni povezanih z okoljem. Svinec sodi ob onesnaženju zraka in vode, neprimernih higienskih pogojih in poškodbah pri nesrečah med najpomembnejše dejavnike tveganja. Pogosta so obolenja v obliki blage duševne prizadetosti, ki je posledica kontinuirane izpostavljenosti nižjim koncentracijam svinca.
  • Velik del sveta (ZDA, Japonska...) uvršča preventivne programe za zmanjšanje obremenjenosti s svincem med smiselne, ker so potrebni in učinkoviti.
  • Posebej ogroženi so manjši otroci pod 6 (še bolj pod 3) leti starosti. Absorpcija svinca iz prebavnega trakta je pri otroci precej večja, kot pri odraslih. Pomemben del vnosa svinca pri otrocih predstavlja ingestija preko prahu iz rok in igrač.
  • V Zg. Mežiški dolini je obremenjenost otrok s svincem še vedno visoka. Bivajo v onesnaženem okolju, kjer so se stoletja deponirale emisije svinca iz industrije. Bivalno okolje otrok ni varno zato je potrebno spremljanje stanja tega okolja in nenehno prilagajanje preventivnih programov.
  • Vsebnosti svinca v krvi otrok je potrebno znižati in na ta način otrokom ponuditi možnost odraščanja v zdrave osebe. To lahko dosežemo le preko prepoznavanja tveganja v okolju in aktivnimi ukrepi preprečevanja izpostavljenosti svincu ter preprečevanju vnosa svinca v telo.
 
 
 

 nijz

© Zavod za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem.
Uporaba in objava podatkov je dovoljena le z navedbo vira.


Ta stran uporablja spletne piškotke.