KAJ LAHKO STORI POSAMEZNIK

 

 

Čeravno se ljudem pogosto zdi, da smo sami nemočni in ne najdemo energije, da bi vlagali v krepitev svojega zdravja, ker pač učinki niso dovolj jasni in zanesljivi je ravno obremenjenost svincu eno izmed področij, kjer je lastna iniciativa bistvena in prinaša rezultate. Uspešnost programa zmanjševanja obremenjenosti ljudi s svincem je odvisna tako od ukrepov na ravni skupnosti, kot od ukrepov na ravni posameznika, ena skupina ukrepov brez drugih ne da zadovoljivih rezultatov. Če so ukrepi skupnosti usmerjeni predvsem v zmanjšanje izpostavljenosti svincu na nivoju kraja in prebivalstva, je naloga posameznika, da poskrbi za manjšo izpostavljenost in vnos svinca na nivoju svojega bivališča, pri sebi in predvsem pri svojih otrocih. Otroci so skupina prebivalstva pri kateri je vnos svinca v telo večji, posledice za zdravje pa resnejše, kot pri odraslih. Otroci za svoje zdravje ne morejo odgovarjati sami, ampak to odgovornost nosimo odrasli, ki moramo poskrbeti, da omogočimo otrokom či bolj zdravo odraščanje v vseh pogledih.     

 

sn1

                                                                                     

S katerimi ukrepi zmanjšamo izpostavljenost svincu in vnos svinca v telo?Prehrana

Zelo pomemben ukrep je redna prehrana otroka, saj je vezava svinca v telo na prazen želodec nekajkrat večja kot v primeru redne prehrane. Prehrana, ki še dodatno zmanjšuje absorpcijo svinca iz prebavil je bogata z železom, kalcijem, vitaminom C. Priporoča se nemastna hrana: sadje, zelenjava, pusto meso, nemastno mleko in mlečni izdelki. Hrana, ki je pridelana v onesnaženem okolju je lahko s svincem močno obremenjena. Zato je na območju Zgornje Mežiške doline priporočeno izogibanje doma pridelani širokolistni zelenjavi (solata, špinača), rdeči pesi, deloma tudi paradižniku, korenju in krompirju.

Če brez domačega vrta ne gre pa je zelo pomembno temeljito pranje sadja in zelenjave z zadostnimi količinami tekoče vode, saj je lahko v prahu na plodovih bistveno več svinca, kot v plodovih samih.

sn3 sn2 uivanje_jabolka

 


Čisto igralno okolje

Poskrbite, da bo otrok imel manj igrač na katere se nabira prah (plišaste igrače, igrače iz blaga). Zagotovite redno čiščenje (pranje) igrač.  Na domačem vrtu poskrbite, da bo v peskovniku namenski, s svincem neobremenjen pesek. Pomembno je, da peskovnik po prenehanju igranja vedno pokrijete, zaradi preprečitve usedanja svinčenega prahu.
v primeru, da je pred hišo potreben kup peska za morebitne gradbene posege, ga prekrijte s folijo oz. drugače ustrezno zavarujte, da ne bo služil otroški igri in da veter ne bo raznašal prahu v okolico. Kolikor se da, je potrebno prekriti makadamska dvorišča oz. vsaj zmanjšati aktivnosti na njih.
Otroci naj se igrajo na travi oz. utrjeni površini. Pod igrala se lahko namestijo podloge, ki jih je moč mokro čistiti. Opazujte otroka pri igri in odkrijte dodatne možnosti za zagotovitev večje varnosti pri igri.

  

 sn5  
sn4
 

 

 

 

 

Osebna higiena otroka 
Otroku pogosto umivajte roke, posebno po opravilih in igranju v naravi, ob prihodu v bivalno okolje, pred hranjenjem (tudi pred "grickanjem" smokija, čipsa,itd) in pred spanjem. Roke so pri majhnih otrocih pogosto v stiku s tlemi, prav tako pa otrok z njimi rad sega v usta. Roke se tako sredstvo s katerim otrok prenaša s svincem obremenjen prah in tudi druga tveganja za zdravje v telo. 
 umivanje_rok
Urejeno bivalno okolje

Izogibajte se tekstilnim oblogam v stanovanjih. Na bogatih preprogah in zavesah se rad kopiči prah. Zagotovite redno mokro čiščenje površin v stanovanju. Ne pometajte tal z metlo ampak uporabite sesalec s kakovostnim HEPA oz. vodnim filtrom ali še bolje obrišite tla z vlažno krpo. Pometanje in sesanje z nekakovostnim sesalcem zgolj dviguje prah v prostoru in ne zmanjšuje koncentracije in izpostavljenosti svincu v stanovanju. Pri prehajanju iz okolice v stanovanje poskrbite, da si dobro očistite čevlje oz, da se preobujete. Tekstilni predpražniki za čiščenje čevljev niso najboljša rešitev saj se v njih kopiči prah in lahko ob njihovem nerednem čiščenju kmalu privedejo do učinka, ki je želenemu ravno nasproten.

 

metla sesalec1 vedro

                                                                         Posebna pozornost velja hišnim ljubljencem, ki nosijo prah iz okolja na svojih tačkah in dlaki.

 nijz

© Zavod za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem.
Uporaba in objava podatkov je dovoljena le z navedbo vira.


Ta stran uporablja spletne piškotke.